Tipuri de panouri solare

Tipuri de panouri solare

In momentul in care vine vorba despre panourile solare, mai mult ca sigur, toata lumea stie despre aceste panouri faptul ca ele sunt ideale pentru locuintele oamenilor, dar si pentru tot felul de firme, datorita faptului ca sunt capabile sa transforme energia solara in energie electrica, sau in energie termica.

Ei bine, daca tot am mentionat faptul ca aceste panouri solare pot sa transforme energia solara atat in energie termica, cat si in energie electrica, atunci cu siguranta trebuie sa specificam si faptul ca panourile solare pot sa fie clasificate dupa mai multe criterii, insa in general ele se impart in doua mari categorii.

In primul rand, amintim panourile solare termice, care sunt ideale pentru o locuinta, datorita faptului ca transforma energia solara in energie termica. Panourile solare sunt capabile ca pe timpul iernii sa asigure aproximativ 80% din apa calda necesara unei gospodarii, in timp cep e timpul sezonului cald, ele asigura tot necesarul de apa calda fara probleme.

Referitor la aceste panouri solare termice, ele se impart la randul lor in doua categorii, si anume in panouri solare termice cu tubiri vidate, prin care se capteaza energia solara; si panouri solare plane, care sunt alcatuite din placi de cupru si care capteaza energia solara.

A doua categorie de panouri solare, cuprinde acele panouri fotovoltaice, al caror rol este acela de a transforma energia solara in energie electrica.

Daca in ceea ce priveste panourile solare termice am vazut ca ele se impart la randul lor in doua categorii, ei bine, si panourile solare fotovoltaice se pot imparti in mai multe categorii, in functie de tipul celulelor componente.

Astfel, daca discutam despre tipurile de panouri solare fotovoltaice, acestea ar fi policristaline, monocristaline, amorfe si microcristaline sau cu strat subtire

O alta categorie de panouri solare, cuprinde acele panouri solare hibride care contin un strat de pelicula solara amorfa subtire in spatele celulelor monocristaline, iar cu ajutorul acelui strat, panoul hibrid va putea sa extraga mai multa energie decat un panou fotovoltaic obisnuit.

Ei bine, referitor la aceasta categorie de panouri solare, este important de mentionat faptul ca au un pret foarte mare, asa ca in mod evident pentru o simpla locuinta nu se prea merita sa fie achizitionate.

Referitor la costurile panourilor solare, acestea vor fi amortizate in foarte scurt timp, si nici nu va trebui cheltuita o suma mare pentru intretinerea lor.

Tot referitor la costuri, cu siguranta acestea vor fi mult mai mici in fiecare luna, decat costurile facturilor de la energia electrica de la retea, asa ca se merita mai mult ca sigur sa optezi pentru astfel de panouri solare.

Totusi, sunt si cateva dezavantaje in cazul folosirii acestor panouri solare, iar aici am ptea aminti faptul ca soarele nu lumineaza mereu cu aceiasi intensitate, asa ca in zilele innorate sau ploioase, panourile solare vor stopa producerea energiei electrice.

Aceste panouri insa, au baterii care deja au stocat energia necesara din zilele cu soare, iar aceasta energie va putea sa fie folosita in momentul in care este nevoie.

Leave a reply