Cum combati rozatoarele ce invadeaza ferma

Cum combati rozatoarele ce invadeaza ferma

Rozatoarele sunt una dintre cele mai comune probleme ale fermierilor. Acestea invadeaza incinata sau in jurul fermei si pot genera infectari, pot imbolnavi animalele. Rozatoarele consuma din hrana destinata animalelor si astfel contamineaza cu saliva lor.

Specialistii spun ca furajele atrag rozatoare. Asadar trebuie acordata importanta manipularii acesteia si depozitarii. Apar si se dezvolta mai ales in spatii neintretinute, unde sunt depozitate materiale pe termen lung, unde exista acumulare de gunoi de la ferma, gropi, sisteme de drenaj, cai de acces intre cladiri sau spatii ale fermelor.

Uneori, vizuina rozatoarelor este la exterior, dar patrund in ferma prin orificii. Astfel, momelile pot fi amplasate in anumite puncte strategice. Ce fel de momeli sunt folosite? Pentru ca trebuie sa existe o limitare de risc in a expune animalele la astfel de capcane. Una din solutii vine de la Super Farm Land, magazin specializat pe nisa de produse si echipamente pentru orice tip de ferma.

Momeala ingerabila

Magazinul Super Farm Land dispune de variante de momeala soareci si sobolani sub forma de pasta ingerabila. Aceasta are se pare proprietati care atrag  rozatoarele, in a consuma produsul.

Dupa ingerare isi face efectul si in decurs de cateva zile rozatoarele mor. O astfel de solutie este recomandata a fi folosita doar in interior si de preferat in zonele unde s-a constatat ca sunt rozatoare, deci nu la intamplare sau preventiv.

O astfel de momeala rozatoare este eficienta de la o singura ingerare, dar are nevoie sa fie dozata corespunzator. Despre cum trebuie folosita este mentionat si de producator, pe eticheta produsului. Acesta poate fi achizitionat din cadrul magazinului online superfarmland.com.

Alte masuri de combatere a rozatoarelor care invadeaza ferma

Pot fi folosite curse, capcane din lemn sau cele clasice metalice, tubulaturi sau spatii inchise cu orificii, unde se vor aplica momeli, pasta, pulberi, dupa caz.

O alternativa sunt si metodele chimice, doar ca acestea prezinta un risc crescut si pentru cei din jur, oameni sau animale din ferma. In cazuri mai severe cand se impune spre exemplu deratizarea trebuie aleasa o echipa profesionista care poate realiza totul controlat si eficient.

La polul opus, cazurile in care rozatoarele nu sunt atat de multe, se poate aplica metoda de combatere biologica, adica de a aduce pradatori naturali care sa combata inamicul din ferma.

Animale carnivore preucm cainele, pisica, vulpea, nevastuica sau cele rapitoare precum uliul, cotofana, barza pot combate rozatoarele, doar ca nu exista prea mult control din partea fermierului si metoda poate dura pana cand isi face efectele.

Cum sunt prevenite astfel de situatii

Nu exista o metoda 100% eficienta care sa previna aparitia rozatoarelor intr-o ferma. Se poate tine cont insa in mod strict de salubrizarea zonelor, depozitari controlate, in spatii etanse, deratizari si izolari ale spatiilor.

Pentru eficientizarea modului in care un fermier mentine sub control igiena spatiului si nu numai, produsele de la Super Farm Land sunt investitii care merita.

Nu doar pentru a combate rozatoarele, ci si pentru a mentine ordine in ferma, privind modul de hranire si adapare a animalelor. Pentru asta vor fi necesare produse si echipamente special destinate acestor activitati.

Leave a reply