Schimbarea sediului social al unei firme

Schimbarea sediului social al unei firme

Dupa cum foarte bine stim cu totii, pentru a putea deschide o firma ai neaparat nevoie de un sediu pentru aceasta. Astfel ca, in functie de obiectul de activitate pe care il are firma ta, poti cumpara sau chiar inchiria un spatiu care sa devina sediul social. Insa exista si fel si fel de cazuri, cand in viata firmei pe care o detii poate interveni schimbarea sediului social, iar cand spun acest lucru ma refer in special la faptul ca poti gasi un spatiu mult mai bun sau ca vechiul contract de inchiriere de sediu a expirat sau chiar ca nu iti mai poti permite sa platesti chiria mare a acestuia si intre timp, ai gasit o chirie mai buna. Mai mult decat atat, tot o situatie destul de des intalnita, prin care destul de multe firme din Romania zilelor de astazi trec, reprezinta mutarea in alte judete, fapt pentru care trebuie sa isi cumpere sau inchirieze un sediu social in judetul in care se muta. De obicei mutarea firmelor in alte zone geografice are loc numai atunci cand in zonele geografice respective se identifica oportunitati foarte bune de afaceri.
Este destul de important de stiut faptul ca, sediul social al unei societati poate fi mutat in acelasi judet in care aceasta si- a desfasurat activitatea sau chiar si in alt judet, numai printr- o solicitare care trebuie neaparat sa fie adresata Registrului Comertului. Insa, in cazul in care sediul social al societatii se doreste a fi mutat in alt judet mai este nevoie si de obtinerea de rezervare de denumire a firmei. Astfel ca printre actele pe care o societate, in cazul in care doreste sa isi schimbe sediul social, tot in acelasi judet sau chiar in altul, se numara: actul constitutive actualizat, hotararea AGA, certificatul si adeverinta de sediu social ( se obtin de la Administratia Financiara), certificatul de inregistrare in original, actul care arata ca societatea detine dreptul de folosinta asupra imobilului ce este folosit ca sediu social, cererea de inregistrare in original si declaratia pe propria raspundere, in original.
In ceea ce priveste taxele care trebuiesc platite in caz de schimbare sediu social, acestea nu sunt unele foarte mari, astfel ca ele nu trebuie sa sperie pe niciun reprezentant al unei firme care doreste sa faca acest pas. Spre exemplu, atunci cand o firma doreste sa isi inlocuiasca sediul social cu unul aflat tot in acelasi judet, atunci aceasta trebuie sa plateasca la Registrul Comertului taxe in cuantumul a 600 de lei, insa in cazul in care o firma doreste sa isi inlocuiasca sediul social cu unul aflat in alt judet, atunci costurile taxelor percepute de Registrul Comertului ajung undela la 800 lei.

Leave a reply