Turcia la prima vedere la Kanal D cu Suleyman Magnificul – Sub Domnia Iubirii

Turcia la prima vedere la Kanal D cu Suleyman Magnificul – Sub Domnia Iubirii

Ma uitam pe Kanal D la Suleyman Magnificul si imi aminteam cu placere cu am luat pentru prima data contact cu cultura si obiceiurile turcesti de la tatal meu vitreg, care este nascut undeva in zona Trabzon din Nordul Turciei, o regiune impadurita si muntoasa situata la Marea Neagra si marginita de multe lacuri dulci. Din cate am inteles din povestirile sale rostite intr-o franceza stricata, si cu un accent puternic, in zona respectiva traditiile musulmane sunt la mare valoare si majoritatea proprietatilor sunt inca stapanite de familii puternice cu o origine indepartata. Simteam o mandrie profunda in glasul sau, in ciuda faptului ca parasise Turcia cu mai bine de 15 ani in urma. Alaturi de el, urmaream meciurile de fotbal transmise de televiziunea turca si emisiunile muzicale care ma fascinau prin ancorarea lor in trecut. Parca nici turciamuzica occidentala nu a reusit sa se impuna cu atat tarie, ca in Europa, si nici mediatizarea brandurilor americane nu avea forta pe care o vedeam la noi. Iar peisajul era pur si simplu magic. Am devenit curioasa, si am promis ca in anul care urmeaza sa vizitez Turcia, incet, pornind dispre partea europeana si mergand cu pasi mici spre centru. Nu consideram ca sunt inca pregatita sa vad Trabzonul sau , dar imi doream foarte mult sa ajung pe meleagurile Turcesti.

Litoral TurciaCu greu putem gasi o tara atat de variata si de incarcata de istorie ca Turcia. Litoralul mediteran cu coplexuri hoteliere pentru toate gusturile si buzunarele, este probabil cea mai vizitata regiune. De fapt este cam singura regiune care se bucura de o infuzie mare de turisti aproape pe intreaga durata a anului. Ruinele oraselor antice si a cetatilor grecesti Litoral Antalyasi romane, pesterile, canioanele si frumosul relief carstic sunt cu siguranta tot ce are nevoie o persoana pentru a se bucura de un concediu variat si spectaculos. Din pacate acestea costituie doar 5% din tot ce are de oferit Turcia. Cu toate acestea, rareori bugetul ne permite o vizita mai lunga de o saptamana in care sa apucam sa strabatem de-a lungul sau de-a latul vastul teritoriu turcesc. Mai ales ca pana in Trabzon, de exemplu, care este in Nord Estul Turciei, drumul cum masina dureaza aproape 4 zile, iar biletele de avion au niste preturi astronomice.

IstanbulPrima mea vacanta in Turcia s-a limitat asadar la capitala si litoral. Istanbulul, situat la granita dintre Europa si Asia este cel mai…sa-i spunem occidental punct al Turciei, si totusi atat de diferit de tot ce inseamna capitalele Europene cu care ne-am obisnuit deja. Ne-am cazat la un hostel, pentru ca ne propusesem sa vedem cat mai mult in aceasta scurta vacanta (7 zile) si intentionam sa tinem bugetul la minimul posibil. Primul lucru pe care l-am observat a fost aglomeratia aproape inabusitoare a strazilor. Al doilea, au fost culorile! Vai cat de plina de viata ma simteam, in ciuda faptului ca aerul era greu si parfumat, tare neobisnuit pentru mine. Canalul cu vapoare si feriboturi, podurile, moscheiele cu minarete frumos sculptate, strazile abrupte, rugaciunile care se auzeau dimineata, forfota continua a bazarului – toate m-au fascinat in egala masura. Atata de mult, incat cred ca as putea scrie o carte intreaga doar cu impresii din Istanbul.

plaja kusadasiDar m-au obosit de asemenea, asa ca m-am bucurat pe deplin de cateva zile intreagi de mare si plaja de indata ce am ajuns in Kusadasi. Pot sa spun ca mi-a facut mare placere sa stau ore in sir la plaja si sa ma scald in mare. Insa plaja cu pietricele, lata si lunga, peisajul usor salbatic, aglomeratia si caldura infernala, desi era deja septembrie, si hotelurile mari si galagioase nu mi-au lasat o impresie prea placuta. bazarEra bine, era mare, dar singurul lucru altfel, decat la noi era marea albastra si limpede, mult mai curata decat cea Neagra. Din discutiile cu alti oameni de pe plaja (in general rusi, bulgari si sarbi care o rupeau in engleza cat de cat) erau si plaje cu nisip fin, in unele zone, iar daca chiar erai interesat puteai sa te distrezi de minune in cele cateva zile de concediu fara sa parasesti statiunea. Majoritatea turistilor erau fascinati de bazare. Sincera sa fiu, mie nu mi-a placut Musakaniciodata sa ma targuiesc si nici sa traga lumea de mine, asa ca am incercat sa le evit pe cat posibil. Ce nu am fost in stare insa, sa evit, au fost restaurantele cu specific turcesc: mancam in fiecare zi mancarea lor, cu care ma obisnuise deja tatal meu vitreg, si nu ma mai saturam. Musaka, rata gatita de pat de varza, cus cus cu legume intregi, miel pe protap si iepure innabusit la ceaun si nici nu am deschis inca capitolul dulciuri: pot sa zic cu mana pe inima ca jumatate din bani i-am dat pe mancare.

Oamenii locali erau prietenosi si serviabili atata timp cat iti manifestai la randul tau, gratitudinea prin ciubucuri. Plin de terase, de baruri si de cluburi, in ciuda faptului ca de la musulmani parca eu ma asteptam sa fie mai retinuti in privinta distractiei. Dar sunt gata sa intre in dialog cu tine si sa iti povesteasca despre ei sau despre oras. La fel de bucurosi te indruma si te sfatuiesc de ce ai nevoie, un paharut din ceaiul lor aromat dezleaga limbile cu usurinta.

Leave a reply