Cu ajutorul primafood.ro am elaborat o serie de reguli pentru restaurante
Atunci cand gatesti intr-o bucatarie comerciala este important sa-ti lasi in bucataria de acasa unele obiceiuri. Ca proprietar de restaurant sau simplu angajat ai responsabilitatea de a te asigura ca produsele alimentare care vin de pe linia de bucatarie sunt sigure pentru clientii care le mananca. Incalcarea normelor de siguranta alimentara poate risca aparitia de probleme de contaminare si nu numai. Orice asociere a unui restaurant cu posibile infectii alimentare se pot transforma intr-un cosmar pentru PR. Daca ai dubii, cel mai sigur este sa arunci.
Norme de siguranta pentru restaurante
Programele de acest gen sunt disponibile prin intermediul training-urilor speciale, concepute pentru distribuirea de alimente comerciale si restaurante. Programele se bazeaza pe ideea ca monitorizarea atenta a produselor alimentare de la livrare pana la servirea de catre clientii poate preveni contaminarea alimentelor. De exemplu, luand masurile de precautie necesare atunci cand produsele alimentare perisabile sunt livrate, cum ar fi de refrigerarea imediata, identifica un punct critic in siguranta alimentara. Multe restaurante au nevoie ca tot personalul din bucatarie sa treaca printr-un program de siguranta alimentara.
Reguli de curatenie in bucataria restaurantului
Curatarea regulata a bucatariei restaurantului este obligatorie. Unele locuri trebuie sa fie curatate in fiecare schimb, cum ar fi stergerea pe jos a suprafetelor cu dezinfectant sau schimbarea apei sanitare. Alte lucruri trebuie facute zilnica, precum scoaterea gunoiul sau rotirea stocului in debara, in timp ce altele se fac lunar, cum ar fi curatarea congelatoarelor. In cele din urma, exista unele locuri la care curatenia se intampla trimestrial sau anual, cum ar fi curatarea capotei la gratarul de bucatarie. Neefectuarea acestor munci la timp poate duce la aparitia si inmultirea bacteriilor si la potentiale probleme de siguranta alimentara.
Igiena angajatilor
Unul dintre cele mai puternice instrumente in domeniul sanatatii publice este spalatul propriilor maini. Spalarea corecta a mainilor poate preveni raspandirea bolilor, de la simple la raceli la H1N1 si hepatita C. Angajatii ar trebui sa cunoasca modul corect de a se spala pe maini, iar o demonstratie o poti face chiar tu. Metoda corecta de spalare a mainilor poate ajuta la reducerea sanselor de contaminare prin manipularea alimentelor. Amintiti-va ca semne cu “Toti angajatii trebuie sa se spele pe maini” ar trebui sa fie postate in toate incaperile. Angajatii trebuie sa se spele pe maini, de asemenea, si atunci cand s-au ocupat de vase murdare, alimente crude, gunoi, precum si dupa ce mananca, tusesc, stranuta sau au fost expusi la orice fluid corporal.