Sfaturi pentru montarea unei izolatii eficiente pe baza de pluta

Sfaturi pentru montarea unei izolatii eficiente pe baza de pluta

De multe ori, suntem pusi in dificultate atunci cand ne cade in mana un material de care doar am auzit prin carti sau pe internet, dar pe care nu l-am folosit niciodata. Iar asta nu se intampla pentru ca materialul nu se gaseste de cumparat, ci pentru ca oamenii tind in special sa se ia unii dupa altii atunci cand isi construiesc sau isi izoleaza o casa, folosind aceleasi tehnici si aceleasi materiale. In ciuda acestor obiceiuri, fiecare mester are propriile metode de lucru, pe care si le-a perfectionat de-a lungul timpului, chiar daca baza tehnologica este cam aceeasi.

Cam acelasi lucru se intampla si in cazul plutei, cunoscuta ca un material izolator excelent, dar care, cel putin in Romania, este foarte putin utilizat, poate si din cauza invaziei de materiale ieftine si de proasta calitate. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cativa pasi de baza pentru efectuarea unei izolatii pe baza de pluta, pentru a ne face o idee despre modul in care se comporta acest material si despre proprietatile sale.

Nu ar fi rau ca, inainte de a ne apuca efectiv de lucru, sa obtinem cateva mostre din acest material, cu care sa experimentam, in incercarea de a face sisteme de izolare cat mai trainice si mai eficiente. Astfel, avem placile din pluta bruta, care sunt mai scumpe, dar avem la indemana si placile din pluta expandata, cu sau fara sistem auto-adeziv, pentru o montare cat mai usoara. Pentru prelucrare si montaj avem nevoie de un fierastrau pentru taierea placilor de pluta, in conditiile in care acest material este disponibil la grosimi incepand de la jumatate de inch si pana la 12 inch (aproximativ 30 de cm), cu marginile colturoase sau rotunjite.

De asemenea, suprafata placilor de pluta poate ajunge la 18 pe 36 de inch (45 x 90 cm) sau chiar mai mari, din acest motiv avand nevoie de niste ustensile de taiere eficiente. Din punct de vedere al eficientei energetice, este de dorit obtinerea unui coeficient de cel putin R 40 pentru peretii casei. Acest lucru presupune ca peretii sa fie prevazuti cu o cavitate de umplutura la interior, in vreme ce, la exterior, este nevoie de niste placi rigide. Astfel, pentru interior, pot fi folosite cu succes materiale pe post de bariera de aer, permitand sistemului de izolatie interioara sa se usuce bine, in vreme ce la exterior este de preferat o izolatie moderat permeabila.

In cazul unei constructii noi, lucrurile sunt oarecum mai simple, intrucat ne permitem un sistem de izolare mai putin costisitor, dat fiind ca locuintele din ziua de astazi sunt prevazute din start cu aceste cavitati de umplere. In schimb, la constructiile vechi, punctul de plecare constituie o baza rigida, pentru care trebuie ales un material exterior cu o grosime de cel putin 5-6 inch, pentru a obtine un coeficient de izolare cat mai bun. Astfel, daca presupunem ca avem un strat de baza de 6 inch pe baza de spuma izolatoare, alti 6 inch de pluta ca material izolator extern ofera mai bine de jumatate din coeficientul de izolare total R 40 pe care l-am dorit la inceputul proiectului. Pentru taierea placilor, un fierastrau cu dinti mai mari isi dovedeste din plin eficienta, chiar daca acesta lasa cam mult rumegus pe jos. Pentru lipirea placilor, se poate opta si pentru varianta umplerii golurilor cu spuma, insa, pentru o eficienta maxima, avem la dispozitie placile prevazute cu sistem de imbinare, care elimina astfel disconfortul reziduurilor de spuma, asigurand totodata etanseitate maxima.

Leave a reply