Selectia din randul porumbeilor

Selectia din randul porumbeilor

Inceputul de toamna marcheaza deja terminarea concursurilor de porumbei. Dupa un sezon lung si obositor, incepand cu sfarsitul lunii octombrie, pasarile au parte de ragazul necesar pentru a se odihni. Nu insa si crescatorii. Acestia se pregatesc deja de un nou sezon de reproducere si zbor.

In perioada de iarna se acorda atentie numarului de pasari din cotet. Asadar trebuie facuta o selectie pentru ca aglomerarea nu face bine oricum. Specialistii din domeniu spun ca nu este bine de facut selectia in perioada de naparlire, pentru ca un penaj nou nu inseamna ca o pasare este de valoare.

In orice caz, un crescator fie el si amator trebuie sa aiba o baza de cunostinte in domeniu si sa se bazeze pe magazine de specialitate pentru a alege corespunzator, ce este necesar. O recomandare in acest sens este produsecolumbofile.ro.

Selectia se face intre porumbeii de 2 ani sau mai batrani de atat. Depinde insa de foarte multi factori cum se manifesta si cum evolueaza porumbeii. Cei hraniti corespunzator si tratati preventiv, cei crescuti in confort, dar si cu un program de zbor bine pus la punct au toate sansele si sa reproduca pui de calitate. Sunt insa si cazuri ale acelor pui rezultati din imperecheri de campioni care sunt sub asteptari.

Schimbul de porumbei

Daca exista o sursa sigura, adica sunt cunoscuti alti crescatori atenti si responsabili, este chiar indicat schimbul de porumbei. In acest fel, din cotet sunt separati porumbeii si selectati pentru imperechere. Se vor crea noi linii de sange si se pot incrucisa. Specialistii spun ca acest aspect este chiar unul foarte important in domeniu.

Unii se tem de aceasta abordare, intrucat exista riscuri de imbolnavire in contact cu alte pasari. Altii ii trateaza preventiv, cu produse menite sa intareasca imunitatea, cum ar fi probioticele. In general insa, o viata echilibrata, cu portii adecvate de mancare, cu vitamine si minerale sustin si imunitatea. Produse specifice se pot gasi in cadrul paginii http://produsecolumbofile.ro/magazin/.

Selectia propriu zisa poate fi realizata tinand cont de performantele porumbeilor. Astfel, valoarea lor reala poate fi echivalenta cu sansele de a ramane in crescatorie, viitor campion: se vor pastra cei care au castigat 50% dintre premii, unu din patru, cei care au castigat 20% dintre premii, unu din 10, plus alti cativa care au potential, care sunt folositi la reproducere.

Pentru pasionati, pentru cei care cresc porumbei nu pentru zbor ci inchiriati la evenimente spre exemplu selectia nu va fi astfel, ci pe baza de starea de sanatate. Pentru a evita ca toti porumbeii sa se imbolnaveasca, cei depistati cu anumite probleme trebuie izolati.

Li se vor administra tratamente specifice, produse pentru porumbei si in functie de evolutia lor vor avea sanse sa se intoarca in grup sau nu. Unii recurg la cea mai drastica solutie a selectiei si salvand pe cei sanatosi, ii sacrifica din start pe cei bolnavi.

Depinde asadar de intentia crescatorului, de priceperea lui si de cum isi organizeaza totul in a creste porumbei campioni. Selectia este insa importanta, pentru ca aglomerarea in adapost nu face bine niciunui porumbel.

Leave a reply