Prapurii sau steagurile bisericesti – ce rol au si de ce sunt mai mult decat decorativi

Prapurii sau steagurile bisericesti – ce rol au si de ce sunt mai mult decat decorativi

In mod obisnuit, atunci cand intram intr-o biserica crestin ortodoxa nu sunt steaguri bisericesti expuse la vedere. Se mai pastreaza o urma de traditie in unele zone rurale ca steagurile specifice sa fie puse in naos, pe peretii laterali. Expusi sau nu, acestia nu lipsesc din biserica si sunt in fapt o reprezentare a unui simbol puternic si anume biruinta – binelui in fata raului, a credintei insasi.

Ce simbolizeaza steagul bisericesc

Prapuri bisericesti sau steaguri, prapori indiferent de cum ii numim sunt acelasi lucru si semnifica acelasi lucru. Se refera la steagul lui Hristos, cel care apara si lupta impotriva pacatului, a dusmanilor vazuti si nevazuti. El insusi semnifica biruinta asupra mortii, asupra paganismului si a ereziilor.

La baza, aceste elemente bisericesti au fost de fapt simbol al armatei. Crestinismul s-a impus astfel, incet si sigur, devenind asadar parte din designul steagului armatei, prin diverse simboluri. De aici si pana la a realiza steagul insusi element ce reprezinta biserica crestin ortodoxa si religia aceasta nu a fost decat un pas.

In trecut, acestea se realizau destul de greu, intrucat tehnica era in totalitate manuala si in plus nu se gaseau atat de usor materiale. Pe masura ce lucrurile au evoluat, altele au devenit sansele ca o biserica sa detina mai multe steaguri de acest gen.

Pentru a le oferi importanta bine meritata, steagurile bisericesti se realizau din fir aurit si erau destul de scumpe. Atat de scumpe, incat costurile le depaseau pe cele ale icoanelor spre exemplu.

Alternativele au venit odata ce comertul a cunoscut dezvoltare. Acum, steagurile bisericesti sunt realizate dn materiale durabile, dar elegante precum catifeaua spre exemplu.

Sunt brodate, atent lucrate si pot reprezenta diverse icoane, sfinti, dupa preferinte. De asemenea, cromatica acestora poate fi aleasa conform cerintelor. Spre exemplu, un producator de nisa este Crilovic, brand romanesc cu traditie. Acesta poate realiza la comanda orice tip de steag, cu design dorit, dimensiunile fiind insa cele standard. Pentru comanda este nevoie doar de selectarea preferintelor, pe baza modelului din catalog.

Steagurile bisericesti – cand sunt folosite

Acestea au utilitate in general la procesiuni, fie ca vorbim de slujba de inmormantare sau de scoaterea unei icoane sau a unui sfant. Steagurile insotesc acest alai, ba mai mult decat atat sunt primele care se insiruire.

Acestea sunt urmate de preoti si de restul persoanelor care participa la eveniment. Asta inseamna ca sunt de importanta majora si reprezinta tot poporul crestin, ca sunt purtate ca semn distinctiv pentru cultul din care face parte lumea.

Nu degeaba sunt prinse pe o bucata de lemn inalt. Scopul este de a arata verticalitatea, faptul ca tintesc in sus si scopul este cel de inaltare spre ceruri. De asemenea, steagul in sine reprezinta modul in care Hristos a fost pus pe crucea din lemn.

Alte asemenea elemente poarta o simbolistica pe care multi nu o cunosc, de la bedernite brodate la componentele vesmintelor pentru preoti. Acestea fac parte din dogmele bisericesti, respectate ca atare si acum.

Leave a reply