Lucruri interesante despre matci

Lucruri interesante despre matci

Albinele sunt printre cele mai interesante fiinte de pe planeta noastra, iar fara ele cu siguranta viata ar fi aproape imposibila. Desi putini dintre noi constientizeaza asta, albinele reprezinta una dintre pietrele de baza ale vietii pe pamant, insa cu toate acestea oamenii dau dovada in continuare de inconstienta folosind tot mai des substante chimice care le ucid dar si contribuind la poluarea care a atins un nivel alarmant.

Impreuna cu echipa de la Apis Donau am decis sa facem un articol cu mai multe lucruri interesante despre matci care ar trebui sa fie cunoscute de toata lumea. Prin acest articol speram ca vom reusi sa atragem interesul unui numar cat mai mare de persoane si totodata sa le facem sa constientizeze importanta pe care albinele o au pentru tot ce ne inconjoara.

Depune o multime de oua in fiecare zi

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care ar trebui sa le cunosti despre matci, este faptul ca acestea pot depune pana la 2000 de oua in fiecare zi. Mai mult decat atat, dintr-un stup de 60.000 de albine, matca este singura albina care s-a dezvoltat sexual si, prin urmare, doar ea poate depune oua.

Doar de o saptamana dupa nastere are nevoie aceasta pentru a ajunge la maturitatea care ii permite sa depuna oua. Mai mult decat atat, matca este singura albina care are privilegiul de a se hrani cu laptisor de matca.

De ce este laptisorul de matca atat de special? Ei bine, doar albinele doici sunt capabile sa produca acest tip de laptisor. Compozitia sa este foarte bogata, drept urmare si beneficiile sunt numeroase. Mai exact, fiinta care consuma laptisor de matca pur va trai mult mai mult. Acesta ar fi unul dintre principalele motive pentru care o matca are o durata de viata de cincizeci de ori mai mare decat o albina obisnuita.

De asemenea, greutatea matcii este si ea mai mare decat a albinelor lucratoare. In acest caz, vorbim despre o greutate de trei ore mai mare.

Matca nu detine controlul absolut asupra stupului

Desi este considerata regina stupului de albine, intreaga activitate din interior nu ar trebui privita precum un regim comunist foarte aspru. Ba chiar specialistii spun ca, desi matca ofera ordine prin diferite metode inedite, unele decizii sunt de-a dreptul democratice. Iar asta deoarece deciziile sunt supuse unui vot la care participa toate albinele.

Cu toate acestea, intreaga familie este compromisa atunci cand ramane fara matca, deci importanta sa este greu de contestat.

Matca se imperecheaza o singura data

Poate suna greu de crezut, mai ales ca mai sus spuneam despre matci faptul ca depune aproximativ 2000 de oua zilnic. Cu toate acestea, chiar daca poate trai peste 7 ani, aceasta se imperecheaza o singura data in viata.

Este insa important numarul de trantori cu care matca s-a imperecheat. Dupa imperechere, matca va depozita sperma in spermateca, un organ al acesteia. Daca imperecherea nu a fost corespunzatoare iar matca isi pierde prolificitatea, atunci sansele ca matca sa fie schimbata de catre albine sunt destul de mari.

Exista o lupta pentru putere

La un moment dat, albinele decid sa schimbe regina din anumite motive. Albinele lucratoare cresc insa mai multe matci, iar astfel exista o lupta acerba pentru putere. De cele mai multe ori, prima matca eclozionata va alege sa intepe botcile celorlalte matci, iar daca se reuseste eclozionarea mai multor matci in acelasi timp, va fi o adevarata lupta fizica pentru tron.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile cele mai interesante despre matci, mai multe informatii foarte interesante fiind disponibile pe blogul Apis Donau!

Leave a reply