Daca doriti sa va luati un permis de port arma ar trebui sa stiti ca obtinerea acestuia este reglementata de Legea 295 din 2004 din legislatia online privind regimul armelor si al munitiilor.
Pentru a fi detinatorul unei arme de foc in mod legal, trebuie sa va incadrati in una din urmatoarele categorii: vanator, colectionar de arme, sportiv de tir, antrenor de tir, instructor in poligonul de tragere, armurier, intermediar sau rezident al unui stat membru.
Inainte de obtinerea unui astfel de document este necesar sa cunoasteti obligatiile pe care le aveti in momentul in care detineti una sau mai multe arme. In primul rand, indiferent daca sunteti detinatorul unei arme letale sau neletale aveti obligatia ca in cel mult 24 de ore sa anuntati organele abilitate, adica cea mai apropiata sectie sau organ de politie daca au disparut, ati pierdut sau vi s-au furat aceste arme. Si nu aveti voie sub nicio forma sa instrainati documente precum autorizatia de procurare a armei, certificatul de detinator si permisul de arma, exceptie facand cazul in care le predati organului de politie competent.
Conform articolului 11 din legea mentionata, autorizatia de procurarea armei si permisul de arma se elibereaza doar de catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, de inspectoratele judetene de politie pe raza caruia aveti domiciliul sau de catre Inspectoratul General al Politiei Romana. Din momentul in care vi se elibereaza aceste documente aveti obligatia ca in maximum 10 de zile de la aparitia unor schimbari care presupun modificari sau mentiuni in cadrul documentului sau la terminarea in totalitate a spatiilor pentru vize si mentiuni, sa informati organul de politie competent.
Daca doriti o arma de aparare si paza trebuie sa va incadrati in urmatoarele categorii de personal: demnitar, magistrat, diplomat, militar, politist, daca indepliniti o functie care presupune exercitiul autoritatii publice sau sunteti inclus in programul de protectie a martorilor, iar daca sunteti vanator va puteti lua arme de vanatoare sau arme de tir dar numai arme lungi.
Pe langa conditiile prezentate mai sus, pentru a vi se elibera autorizatia de procurare a armelor letale trebuie sa mai intepliniti inca 9 conditii, printre care, varsta minima de 18, sa nu fi fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva, sa nu fiti invinuit sau inculpat pentru fapte penale, sa fiti apt medical si psihologic in vederea detinerii si folosirii de arme si munitii, sa nu constituiti un pericol public, sa absolviti un curs de instruire teoretica si practica plus alte cateva conditii le fel de importante.
In urma inregistrarii cererii, autoritatile trebuie sa va raspunda in maximum 45 de zile, daca este prima autorizatie, sau in termen de 30 de zile pentru autorizari ulterioare.