Izolare pe interior pentru o cladire istorica

Izolare pe interior pentru o cladire istorica

Ne-am obisnuit cu aspectul uniform al blocurilor si al cladirilor noi, unde fatadele si materialele izolatoare folosite nu necesita nicio restrictie din partea autoritatilor. Nu la fel stau insa lucrurile cu imobilele vechi, istorice, unde exigentele sunt cu totul altele.
Sa presuunem calocuit intr-o casa veche, din caramida, amplasata intr-un cartier istoric al unei capitale europene. Casa are peretii solizi, din zidarie veche, din caramida, insa, cu toate acestea, pe timpul iernii este foarte frig, mai ales in preajma peretilor exteriori si a ferestrelor. Primul gand care ne vine in minte este aplicarea unui termosistem la exterior prin hidroizolatii-conduraru.ro. Avand in vedere caracterul istoric al casei si al cartierului, autoritatile locale nu va dau voie sa faceti niciun fel de odificari la fatada, pastrand culoarea si aspectul original. Ce optiuni avem la dispozitie in acest caz? Sunt de ajuns benzile izolatoare la ferestre si aplicarea unui strat de rigips pe peretii interiori sau mai este nevoie si de altceva?

Daca, intr-adevar, peretii exteriori ai casei tale sunt din zidarie solida, se poate sa locuiti in ceea ce numim un radiator de caldura. In astfel de cazuri, caldura este degajata din interior spre exterior, cata vreme materialul din care este construita casa permite trecerea usoaraa caldurii. Prin urmare, nu ar trebui sa va mire faptul ca in casa se face frig foarte repede.
Primul pas pe care ar trebui sa il aveti n vedere inainte de a va apuca de orice fel de lucrari, consta in stabilirea cu exactitate a tipului de material din care e consruita casa ori peretele pe care doriti sa il izolati. Acest lucru poate fi facut prin realizarea catorva gauri cu un burghiu, in perete. Daca vedeti ca burghiul trece uror de cativa centimetri de tencuiala iar apoi dati de beton sau de caramida, atunci putem spune, intr-adevar, ca avem de-a face cu o zidarie solida.

La fel de probabil este insa ca peretii grosi sa nu fie insa intotdeauna din zidarie solida. Dupa stratul de tencuiala, daca veti intalni un material subtire de cativa inch, dupa care dati de gol, inseamna ca avem de-a face cu pereti din placi de lemn, intre care avem goluri de aer, in conditiile acum o suta de ani nu se foloseau materialele izolante performante, cu coeficient sporit de izolare termica, asa cum avem in zilele noastre. Acesti pereti, de obicei, erau conceputi din mai multe straturi de placi din lemn, peste care se turnau straturi de ipsos si mortaruri. Din acest punct de vedere, nici nu stim daca este util sa aplicam tencuiala sau un nou strat izolator peste aceasta baza. Peretii de acest tip sunt porosi si favorizeaza absorbtia umezelii de la exterior spre interior. Iar umezeala care se opreste in izolatie creaza conditii favorabile pentru aparitia si dezvoltarea mucegaiului.
O solutie ar fi adaugarea unei izolatii suplimentare la interior, chiar daca veti pierde cativa centimetri din spatiul de locuit. De asemenea, pe tavan, puteti adauga placi de gips carton, atasat peste un set de placi de spuma rigida. Acest lucru va adauga un plus de confort casei tale, fara a mai pierde caldura spre exterior.

Leave a reply