Istoria tortului șI a celorlalte simboluri aniversare

Istoria tortului șI a celorlalte simboluri aniversare

Toată lumea știe că nu există petrecere aniversară fără tort, dar câtă lume știe, oare, de unde a apărut această concepție? Te-ai întrebat vreodată cum s-au inventat toate simbolurile și ritualurile zilelor de naștere? Mă refer la tort, la cântecul prin care invitații îi urează „La mulți ani!” sărbătoritului, la lumânări și la tradiția de a-ți pune o dorință înainte să sufli în ele.

Cel mai probabil, chiar dacă nu există persoană care să nu adore tortul, foarte puțini știu răspunsul la întrebarea de mai sus!

Așadar, să lămurim puțin aceste curiozități destul de necunoscute:

Cum a apărut tortul aniversar

Povestea tortului se pare că ar fi început în Germania, în timpul Evului Mediu. Așadar, se presupune că germanii, îndeosebi copiii acestora, au fost primii care au avut tort la ziua lor de naștere.

La aniversările celor mici – numite, la ei, Kinderfest – se făcea, inițial, un fel de blat mai gros, cu textură și gust de pâine, mai precis un fel de turtă. Și acesta era tortul!

Mai apoi, însă, a apărut și versiunea mai dulce, numită Geburtstagorten, iar desertul a tot evoluat până ce, pe la sfârșitul secolului XV, orice tort era format dintr-un blat dulce și un strat de cremă. În plus, tot în perioada respectivă, acest produs începuse să fie și vândut în prăvălii.

În secolul XVII, de altfel, tortul era deja desertul pe care îl știm noi, astăzi. Cu straturi multiple de blat și cremă, învelit în glazură și decorat cu diferite ornamente precum florile, de exemplu.

Prețul unui astfel de simbol dulce al aniversărilor nu era accesibil, însă, decât nobilimii și celor bogați, devenind, deopotrivă, și un simbol al statutului social înalt.

Revoluția Industrială, declanșată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a făcut ca materiile prime și ustensilele necesare producției torturilor să devină mult mai accesibile, prețul deserturilor scăzând foarte mult, iar producția lor crescând considerabil.

Astfel, oricine își permitea, începând din perioada respectivă, cumpărarea un tort aniversar.

Tradiția lumânărilor puse pe tort

Există o teorie potrivit căreia în Grecia Antică se pregăteau niște preparate dulci și rotunde, asemenea Lunii, care erau duse în temple drept ofrandă zeiței Artemis – zeița vânătorii.

De aici, se pare, s-ar trage tradiția lumânărilor puse pe tort, deoarece povestea din mitologia elenă spune că grecii puneau, pe acele preparate, lumânări care să strălucească la fel de tare ca Luna și al căror fum să le poarte dorințele și rugăciunile către zeii din cer.

Apariția urării și a cântecului „La mulți ani!”

Celebra urare pe care o folosim de fiecare dată când este ziua cuiva a fost preluată din cântecul „Happy Birthday”, a cărui istorie începe în 1893 în statul american Kentucky.

Melodia, scrisă de surorile Mildred şi Patty Hill, este tradusă în peste 18 limbi și cântată peste tot în lume – fie în limba maternă, fie în engleză – cu ocazia aniversărilor!

Asta nu înseamnă, însă, că și tortul este servit în orice țară, cu ocazia zilelor de naștere. Chiar dacă este cel mai popular desert aniversar, unele popoare au o tradiție total diferită de aceasta.

Astfel, în Rusia, de exemplu, în loc de tort, copiii primesc, de ziua lor, plăcinte cu fructe. În India, de altfel, budinca de orez și lapte ține locul tortului, iar în China, prăjitura aniversară se numește sou bao, este umplută cu pastă de lotus și seamănă cu o piersică.

Torturile aniversare de astăzi

Revenind în zilele și în țara noastră, tortul aniversar este nelipsit de la zilele de naștere, în special de la cele ale copiilor. Mai mult decât atât, evoluția a făcut ca, și în România, prepararea acestui desert să fie dusă la rang de artă.

Iar asta înseamnă că este aproape imposibilă coacerea și ornarea unui tort ca la carte în propria bucătărie. Astfel, suntem nevoiți să apelăm la specialiști. Nimic mai simplu, însă, pentru că „piața” este suficient de ofertantă.

De exemplu, poți căuta o cofetărie online și, cu doar câteva click-uri, obții un tort spectaculos fără ca măcar să ieși din casă. Îți este livrat direct la petrecere, este proaspăt, delicios și ornat fantastic, indiferent de tema pe care o alegi.

În București, de exemplu, cofetăria online Edulce.ro oferă aceste servicii și o gamă extrem de variată de modele de tort. Nici în privința prețurilor nu trebuie să îți faci griji, deoarece periodic poți avea parte de reduceri iar livrarea îți este gratuită. Astfel, te poți bucura de un tort proaspăt, delicios și ieftin.

Leave a reply