Istoria companiei Toyota si modul in care aceasta a obtinut suprematia pe piata

Istoria companiei Toyota si modul in care aceasta a obtinut suprematia pe piata

Istoria Toyota a inceput in 1933, compania fiind o divizie a Toyoda Automatic Loom Works destinata productiei de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda. Kiichiro Toyoda a calatorit in Europa si Statele Unite in 1929 pentru a investiga productia de automobile si a inceput cercetarea motoarelor pe benzina in 1930.

Toyoda Automatic Loom Works a fost incurajata sa dezvolte productia de automobile de catre guvernul japonez, care avea nevoie de productia auto, din cauza razboiului cu China. In 1934, divizia a produs primul sau motor de tip A, care a fost utilizat pe primul autoturism model A1 in mai 1935.

Productia masinii de pasageri Model AA a inceput in 1936. Vehiculele timpurii au o asemanare izbitoare cu Dodge Power Wagon si Chevrolet, unele piese schimbandu-se de fapt cu originalele lor americane.

Toyota Motor Co. a fost infiintata ca o companie independenta si separata in 1937. In timpul Razboiului Pacificului (Al Doilea Razboi Mondial), compania a fost dedicata productiei de camioane  pentru armata imperiala japoneza.

Din cauza deficientelor severe din Japonia , camioanele militare au fost mentinute cat mai simple. De exemplu, camioanele aveau un singur far in centrul capotei. Razboiul s-a incheiat cu putin timp inainte de un bombardament aliat programat in fabricile Toyota din Aichi .

Dupa al doilea razboi mondial, Japonia a intampinat dificultati economice extreme. Productia de autoturisme comerciale a inceput in 1947 cu modelul SA.

Compania a fost la un pas de faliment pana la sfarsitul anului 1949, dar a obtinut in cele din urma un imprumut de la un consortiu de banci, care prevedea o operatiune de vanzare independenta si eliminarea „excesului de munca”.

Toyota a inceput sa se extinda in anii 1960 cu o noua unitate de cercetare si dezvoltare, a fost stabilita o prezenta in Thailanda, a fost produs un model nou si s-au stabilit parteneriate cu Hino Motors si Daihatsu.

Primul Toyota construit in afara Japoniei a aparut in aprilie 1963, la Melbourne, Australia. Din 1963 pana in 1965, Australia a fost cea mai mare piata de export a Toyota. Pana la sfarsitul deceniului, Toyota a stabilit o prezenta la nivel mondial, intrucat compania a exportat un numar foarte mare de masini.

Primele Toyota trimise in Europa au fost doua Toyopet Tiaras trimise in Finlanda pentru evaluare in iunie 1962, dar nu au urmat vanzari.  Primul importator european a fost Erla Auto Import A / S din Danemarca , care a adus 190 de masini in urma unui acord din mai 1963 pentru a deveni distribuitor pentru Danemarca, Norvegia si Suedia.

Cu preturile ridicate ale combustibilului si o economie slaba a SUA la jumatatea anului 2008, Toyota a raportat o scadere de doua cifre a vanzarilor. Pentru Toyota, acestea au fost atribuite in principal vanzarilor lente generate de dificultatea de a importa masinile.

In ianuarie 2010, Toyota a suspendat vanzarile a opt modele de vehicule pentru a repara pedalele de acceleratie cu probleme mecanice care ar putea determina blocarea acestora, acesta fiind de altfel un motiv suplimentar pentru care autoturismele nu se vindeau.

In prezent, pe piata exista toate modelele de Toyota alaturi de piese auto pentru Toyota astfel incat utilizatorii sa aiba posibilitatea de a inlocui toate piesele componente la timp. O masina bine intretinuta poate rezista conform statisticilor, mai bine de 20 de ani.

Leave a reply