In functie de ce trebuie sa iti alegi anvelopele? Sfaturi pentru biciclisti

In functie de ce trebuie sa iti alegi anvelopele? Sfaturi pentru biciclisti

Raportat la scopul utilizarii bicicletei, vei avea nevoie de anvelope care sa se plieze pe cerintele tale. De pilda, daca pedalezi in mod frecvent prin oras nu vor fi neaparat necesare anvelope cu crampoane, ci mai degraba unele slick, acestea din urma asigurand viteza de rulare dorita.

Mai jos vei regasi tipurile de anvelope in functie de destinatia bicicletei precum si detalii legate de structura acestora. Ulterior, iti va fi mai usor sa alegi in mod corect anvelopele de biciclete, componente de baza care dicteaza gradul de siguranta a biciclistului, cat si performantele pe care le obtine acesta in timpul pedalatului.

Rolul anvelopelor de bicicleta

Pentru a intelege importanta anvelopelor te intreb in felul urmator: cata importanta acorzi tu cauciucurilor bicicletei? Te las sa te gandesti la asta. Cel mai probabil ca atat timp cat totul merge ca pe roate (la propriu) si nu sesizezi ca ar fi o problema cu bicicleta ta, nici macar nu iti trece prin minte ca trebuie sa le acorzi importanta. Insa, atunci cand ramai in pana de cauciuc parca anvelopele dobandesc o importanta cruciala: in functie de ele poti merge sau nu mai departe.

Fac parte din gama de componente consumabile ale acestui vehicul, ceea ce inseamna ca va trebui sa le schimbi la anumite intervale de timp. Asta depinde de cat de mult pedalezi intr-un an. Totusi, este de asteptat ca o anvelopa uzata si tocita sa creasca sansele de a te alege cu o pana de cauciuc decat una relativ noua.

Daca ar fi sa pozitionam anvelopele pe scara importantei componentelor consumabile ale unei biciclete, probabil ca locul 2 este cel mai potrivit. Prioritate au sabotii sau placutele de frana.

Tipuri de anvelope si dimensiuni aferente

Anvelopele pot avea destinatii diferite, astfel ca trebuie sa le distingem pe ele pentru biciclete de munte de cele pentru biciclete de sosea, pista, oras, respectiv BMX. Dimensiunea unei anvelope bicicleta trebuie sa corespunda cu dimensiunea rotii pe care este montanta. Astfel, printre cele mai populare dimensiuni de anvelope se numara 10-18, 20, 24, 26, 27, 28 si 29 inch. Daca primele 2 sunt folosite pentru bicicletele de copii, pliabile sau BMX, urmatoarele sunt proiectate de regula pentru biciclete de munte, de sosea sau de oras.

Constructia anvelopelor

Sub aspectul constructiei, acestea se impart in anvelope cu talon din Kelvar sau talon cu sarma. Cele cu talon din Kelvar se pot impaturi (sunt pliabile), cantaresc mai putin, insa sunt ceva mai costisitoare. Au avantajul ca se monteaza si se demonteaza foarte simplu.

Talonul cu sarma se gaseste in constructia anvelopelor mai ieftine sau a celor care au nevoie de o intarire in plus a peretilor laterali, intrucat asigura o prindere mai ferma de janta.

Anvelope pentru munte

Anvelopele de munte cu talon din Kelvar pot fi si Tubeless. La fel ca in cazul automobilelor, si anvelopele pentru bicicletele de tip Tubeless se pot monta cu succes si in absenta unei camere. Pentru asta sunt necesare o janta speciala pentru acest tip de anvelopa si un lichid de etansare care odata patruns in anvelopa, o va fixa de janta. Utilizarea acestei anvelope inlatura posibilitatea de a face o pana rezultata din prinderea camerei intre un obiect solid si janta.

Anvelopele pentru sosea

Nu sunt foarte late, marimea cea mai mare nu depaseste 28 de milimetri. Pentru confort sporit in timpul mersului modelele cu dimensiunea de 23 de milimetri sunt ideale. Mai mult decat atat, anvelopele pentru cursiere se preteaza atat la suprafete uscate, cat si umede.

Anvelope pentru offroad

Daca rulezi des pe terenuri dificile, setul de anvelope cu crampoane iti va face experientele cat se poate de placute. Sunt producatori care pun la dispozitie anvelope proiectate pentru pamant uscat sau pentru noroi. Le recunosti dupa crampoanele mai distantate.

Daca folosesti bicicleta de munte in mare parte pe sosea, va trebui sa iei in considerare montarea unui set de anvelope de tip Slick care va minimiza efortul tau de pedalare.

Anvelopele cu tinte metalice sunt de dorit pe timp de iarna, intrucat scopul lor este acela de a mari aderenta pe suprafetele alunecoase.

Spus pe scurt, anvelopele de biciclete se aleg in functie de necesitati. Preturile difera in functie de producatori, motiv pentru care gasesti pe piese-accesorii-biciclete.ro o diversitate de modele de la brand-uri de top.

Leave a reply