Hainele preotilor difera – afla de ce!

Hainele preotilor difera – afla de ce!

Daca stai putin sa analizezi, iti dai seama ca preotul care slujeste in biserica este mereu imbracat in straie colorate si innobilate de ceva auriu, franjuri si design cu cruci. Patriarhul poarta mereu alb, iar acestea sunt doar cateva dintre diferentele intre hainele preotilor, slujitori ai Domnului. De ce se intampla asta?

Sfantul Sinod prevede clar ce haine poarta fiecare preot/cleric

Conform Sfantului Sinod, imbracamintea preotilor nu este una intamplatoare. Ba chiar sunt prevederi care tin cont si de nerespectarea acestor reguli. Spre exemplu, patriarhul nu poarta haine preotesti ca oricare altul, ci albe. Aceasta non culoare este expresia puritatii si a rangului ocupat de personaj in ierarhia bisericeasca. Aceasta asa zisa traditie este intr-adevar surprinzatoare, dat fiind ca in biserica greaca spre exemplu patriarhul poarta mereu doar negru.

Vesmintele sunt speciale si realizate in ateliere de specialitate

Despre vesmintele preotilor sunt facute mentiuni si in Vechiul Testament. Exista o straveche traditie pastrata in cultul crestin care spune ca cel care slujeste in altar sa poarte haine speciale. Un preot are tinuta completa numai daca poarta felon, brau si manecute, epitrahil si orar. Cand nu participa la slujba, poate purta cel putin patrafirul. Insa in altar nu va sluji, niciodata, purtand tinuta incompleta.

O diferenta intre tipurile de vesminte este de la culori, alese in functie de sarbatori, precum si in functie de rangul pe care il ocupa fiecare preot in biserica.

Crilovic, producator autohton

Atunci cand sunt comandate astfel de tinute, nu sunt prea multe detalii oferite, intrucat cei care le executa au istorie si traditie in domeniu. Sunt necesare cunostinte foarte bune de croitorie, design, dar si arta si traditie religioasa.

Unul din producatorii autohtoni este Crilovic, cu sediul in Vaslui. Executa la comanda orice tip de vesmant pentru preoti sau arhierei, de obicei in set. Tot aici regasim piese in set sau individuale de textile de tip acoperaminte sau decoratiuni pentru lacasele de cult.

Ce este deosebit aici se refera la un design unic – adesea vorbim nu doar de elemente clasice combinate, de broderie, ci chiar de imprimare prin broderie a chipurilor de ingeri, arhangheli si sfinti pe felon si nu numai. Cand sunt comandate hainele de preoti, poate fi ales un model de baza, modificand insa culoarea si tipul de broderie. Modelele sunt exclusive si interesante.

In  fond, preotii au aceeasi misiune, de a sluji si a duce mai departe cuvantul lui Dumnezeu. In complexitatea sa, biserica are o ierarhie si impune pentru clerici imbracaminte distincta in functie de postul pe care il ocupa fiecare.

Leave a reply