Eficacitatea dezinfectantului pentru maini

Eficacitatea dezinfectantului pentru maini

Sanitizer-ul este o problema comuna in aceste zile. Multi lucratori de birou pastreaza intotdeauna o sticla cu pulverizator de la clinit.ro aproape de tastatura lor. Mamele le transporta in gentile pentru scutec. Cadrele didactice pe tin pe catedra. E un dozator in fiecare birou din spitale si in fiecare camera de medic.

Studii repetate au aratat ca sanitizerele de mana pe baza de etanol sunt eficiente la uciderea virusilor, dar apa si sapunul raman in continuare combinatia fericita pentru a scapa de ei in unele cazuri.

Informatii generale

Etanolul, de asemenea, numit alcool etilic, a fost folosit in manualul de instructiuni ca igienizant in geluri, creme si spume de zeci de ani. Cele mai multe sanitizere pentru maini contin o anumita forma de etanol, precum si alte substante chimice sau agenti organici si arome.

Dezinfectantii ajuta la conservarea apei, ucid bacteriile mai repede decat spalatul pe maini cu apa si sapun, economisind in acest fel timp si pentru a oferi o optiune de curatare atunci cand o chiuveta nu este disponibila imediat.

Prevenirea racelilor

Intr-un studiu din 2010 efectuat de catre specialistii americani in microbiologie, sanitizerele de mana pe baza de etanol s-au constatat in mod semnificativ mai eficiente la eliminarea rinovirusilor, virusi care provoaca raceli comune, decat spalarea cu apa si sapun.

In acest studiu, rezultatele au fost aceleasi indiferent daca subiectii au folosit o solutie continand putin peste jumatate procente de etanol sau una cu optzeci la suta substanta activa. De asemenea, acest studiu a constatat ca mainile curatate in acest fel au ramas timp de aproximativ patru ore dezinfectate.

Din moment ce transmisia este una dintre cele mai comune modalitati de raspandire a virusilor, medicii recomanda utilizarea sanitizerelor de mana pe baza de etanol, ca modalitate de a preveni raspandirea virozelor comune in sezon.

Alti antiseptici de slab nivel eficienti in dezinfectarea uzuala sunt fenolii. Dezinfectantii fenolici au fost folositi ca dezinfectanti de nivel intermediar scazut si bactericide eficiente, fungicide, tuberculocide si virucide, dar sunt ineficiente impotriva bacteriilor formatoare de spori. Dezinfectantii fenolici inregistrati sunt utilizati pentru dezinfectarea suprafetelor si a dispozitivelor medicale care nu sunt critice.

Si compusii de amoniu cuaternar sunt utilizati pentru o varietate de scopuri clinice, cum ar fi dezinfectarea preoperatorie, dezinfectarea instrumentelor care nu sunt critice si curatarea suprafetelor si dezodorizare. Desi pose calitati bactericide, fungicide si proprietati virucidale, ei afiseaza numai activitatea micobacteriostatica si sporostatica. Sunt adecvati pentru a fi utilizati in dezinfectarea echipamentelor medicale care intra in contact cu pielea intacta.

Leave a reply