De ce evită cuplurile care au neînțelegeri să meargă la psihoterapeut

De ce evită cuplurile care au neînțelegeri să meargă la psihoterapeut

Psihoterapia a cunoscut o evoluție extraordinară de-a lungul timpului, astfel că specialiștii au descoperit teorii variate care pot fi aplicate în cadrul terapiei de cuplu. Prin urmare, acestea pot da roade dacă înțelegem cu adevărat care este rolul psihoterapeutului în viața noastră și cum ne poate ajuta el.

Terapia poate rezolva crizele apărute la nivel de cuplu?

Uneori în viața de cuplu, pot apărea diferite probleme precum: lipsa de comunicare, episoade de infidelitate, scăderea libidoului, certuri interminabile cauzate de diferite motive – financiare, gelozii, discuții pe tema creșterii și educării copiilor ș.a.m.d care pot afecta intens relația.

Astfel, este posibil ca cei doi parteneri să aibă nevoie de o a treia persoană care să-i ajute să găsească soluțiile optime pentru a rezolva disputele dintre ei și pentru a readuce echilibrul și armonia în cadrul cuplului.

De obicei, persoanele care apelează la un psiholog caută un sprijin emoțional și doresc să găsească soluția optimă pentru a-și salva relația.

De altfel, primul pas care îi poate ajuta să iasă din acest impas este chiar simpla participare și implicare în procesul terapeutic a celor doi prin care demonstrează că le pasă. Prin urmare, aceștia conștientizează că au probleme în cuplu și că au nevoie de ajutorul unui specialist în psihoterapie. Studiile arată că pacienții care fac terapie de cuplu simt o îmbunătățire considerabilă la scurt timp după ce au început ședințele.

Din păcate însă, multe persoane evită să meargă la un terapeut de cuplu din cauza anumitor temeri. Pe de o parte, se tem că vor fi judecați aspru de către acesta și că psihoterapeutul îi va da dreptate celuilalt partener. Așadar, frica de a fi judecat este unul dintre factorii care determină o persoană să nu apeleze la un psiholog de cuplu.

Pe de altă parte, în mintea unuia dintre parteneri poate încolți ideea că expunerea gândurilor, dorințelor și a sentimentelor sale ar putea va agrava și mai mult conflictele la nivelul relației.

Un aspect semnificativ referitor la terapia de cuplu este că psihoterapeutul va fi imparțial pe toată durata ședințelor. Așadar, înainte de a lua în calcul varianta de a merge la un psiholog de cuplu, ar trebui să știți că acesta are un rol imparțial și că nu va lua partea niciunui participant la discuții.

Cum vă poate ajuta psihoterapeutul?

În primul rând, acesta vă creează un context favorabil pentru a purta discuții sincere, din perspectiva fiecărui partener. Majoritatea pacienților au observat schimbările favorabile pe care le aduce psihoterapia la nivelul cuplului reușind să conștientizeze greșelile pe care le-au făcut unul față de celălalt. În al doilea rând, ședințele de terapie pot trezi în fiecare partener anumite sentimente de empatie pentru celălalt.

Psihologul are abilitatea de a vedea imaginea de ansamblu la nivel de cuplu și vă poate ajuta să dărâmați barierele invizibile pe care le-ați ridicat între voi. Indicat ar fi ca atunci când observați că nu mai aveți energie și că certurile sunt tot mai frecvente și mai consistente să cereți sfatul avizat al unui psihoterapeut de cuplu.

Leave a reply