Aparatele de marcat sunt obligatorii pentru toti operatorii care desfasoara activitati economice. Potrivit legii, acestia nu au voie sa vanda ceva fara a da cumparatorului un bon fiscal. Casele de marcat electronice fiscale sunt date la vanzare doar de distribuitorii autorizati de catre cei din Ministerul Finantelor. Doar acestia au dreptul de a vinde case de marcat fiscalizate, dar si de a asigura service-ul acestora. Dupa ce ati cumparat un aparat de marcat, urmatorul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa il inregistrati in Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice. Acest Registru este intocmit in fiecare judet si in capitala.
Pasi de urmat. Obligatoriu!
Pentru obtinerea unui numar de ordine in Registru, trebuie sa depuneti un dosar la agentia judeteana a finantelor publice de unde apartineti care sa cuprinda urmatoarele acte: cerere pentru a vi se elibera numarul de ordine, copia facturii care sa ateste ca ati achizitionat un aparat de marcat, precum si o copie a procesului-verbal de sigilare a memoriei fiscale a aparatului. Totodata, trebuie sa dati si o declaratie pe propria raspundere in care sa specificati adresa magazinului/firmei unde va fi instalata casa de marcat. In cazul in care doriti un aparat de marcat pentru a desfasura ativitati de taximetrie, trebuie sa depuneti o declaratie pe propria raspundere care sa cuprinda numarul de inmatriculare al autoturismului, precum si autorizatia taxi. Va mai trebuie certificatul constatator care atesta activitatea ce urmeaza sa o desfasurati pe care il ridicati de la Registrul Comertului, precum si autorizatia de functionare de la Primaria unde veti desfasura activitatea. Un ultim act la dosar este o copie dupa certificatul de inregistrare al firmei, pe care o obtineti tot de la Oficiul Registrului Comertului. Dupa ce ati obtinut numarul de ordine, trebuie sa va fiscalizati casa de marcat.
Treceti la treaba!
Operatiunea consta in identificarea memoriei fiscale, a seriei fiscale, antetul bonului fiscal, precum si data si ora la care memoria se activeaza. Instalarea casei de marcat nu se face oricum, ci in prezenta organului fiscal teritorial in raza caruia se instaleaza aparatul. Inspectorul va verifica daca sigiliul fiscal este in regula, datele inscrise in bonul fiscal, precum si de unde provine rola de hartie. Dupa ce a fost instalata casa de marcat, in patru exemplare, se intocmeste asa numita “Declaratie de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale”, act semnat de cel care foloseste casa, de tehnicianul de service care a instalat aparatul si de reprezentantul organului fiscal. Bonul fiscal eliberat trebuie sa contina data, ora si minutul cand a fost eliberat, precum si ziua, luna si anul, numarul de ordine al bonului, numele si codul operatorului, precum si produsele cumparate si valoarea acestora. Tot pe bonul fiscal trebuie sa se regaseasca si valoarea taxei pe valoare adaugata, dar si totalul bonului. In situatia in care considerati ca ati fost incasat cu o suma mai mare decat v-ati asteptat, va intoarceti la aceeasi casa cu bonul si cumparaturile pentru a dovedi ca aveti dreptate. In acest caz, si pe baza bonului, vi se pot da banii luati in plus inapoi.