Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine prin autosugestie

Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine prin autosugestie

Multe persoane cu depresie pot suferi de stima de sine scazuta. Prin urmare, este important sa afli cum poti lucra la acest capitol atunci cand ai simptome carora le poti face cu greu, printre care gandurile negative despre ei insisi, care rezulta atat din stima de sine scazuta cat si din sentimente de inutilitate. Recomand sa citesti aceasta carte de dezvoltare personala sau sa urmezi sfaturile de mai jos:

Identifica gandurile negative

Modelele de gandire nesanatoase pot fi dificil de identificat. Automonitorizarea permanenta poate fi un excelent mod de a creste constientizarea gandurilor si modul in care acestea afecteaza starea de spirit si comportamentul tau.

Alunga aceste ganduri negative

Gandurile negative pot fi greu de indepartat. Se lipesc de multe ori pur si simplu in mintea ta si, uneori, te concentrezi mai mult pe ele, decat cum sa le alungi. Prin urmare, poate fi important sa dezvolti metode de a te distrage de la ele.

Exista mai multe tehnici de distragere a atentiei care pot fi de ajutor, cum ar fi respiratia profunda, autolinistirea si atentia. Distragerea atentiei nu este acelasi lucru cu evitarea. Folosind distragerea nu vei face neaparat ca acele ganduri sa se opreasca sau sa dispara. Ele pot ajuta, cu toate acestea, sa faci un pas inapoi de la ele, sa le reduci intensitatea, ceea ce le face mai usor de abordat.

Provoaca-ti gandurile

Dupa ce gandurile tale negative si-au redus din putere, arunca o privire la ele si incearca sa le contesti. De multe ori privim gandurile noastre la valoarea nominala, fara a le supune la vreun interogatoriu. Contesta aceste ganduri, incercand sa-ti rapunzi la urmatoarele intrebari:

Ce dovezi am pentru acest gand?
Ce dovezi am impotriva lui?
Exista momente cand acest gand nu era adevarat?
Nu am acest tip de gandire atunci cand ma simt bine, ci mai mult atunci cand ma cuprinde sentimentul de tristete, suparare sau anxietate?
Ce ar trebui sa spun cuiva care are acest tip de gandire?
Care ar putea fi explicatia alternativa?

Utilizati declaratii pozitive de auto-sustinere

Puteti contracara in continuare aceste ganduri negative cu ajutorul declaratiilor pozitive de auto-sustinere. De exemplu, incercati sa:

Listati toate calitatile

Spuneti ceea ce ati realizat recent si va face mandri
Spuneti ca este OK sa va simtiti anxiosi
Enumerati cateva dintre lucrurile pe care le asteptati cu nerabdare in saptamana care urmeaza
Identificati cateva modalitati pozitive pe care le-ati modificat recent si au dat rezultate
Descrieti un moment in care te descurci bine cu simptomele depresiei
Spune-ti ca sentimentele tale sunt valide si importante.

Nu toate strategiile de incurajare lucreaza tot timpul. Identifica momentele in care aceasta strategie ar putea da rezultate pentru tine. Daca afli ca nu functioneaza pentru tine intr-o anumita situatie, incearca sa nu te descurajezi. Aceste informatii te vor pregati sa faci fata mai bine situatiei data viitoare cand gandurile negative te vor cuprinde.

Leave a reply