In fiecare primavara oamenii lucreaza de zori sa isi pregateasca o gradina cat mai bogata si mai frumoasa. Tot in primavara ar trebui sa curatam gradina de resturile vegetale, deoarece aici s-ar putea ascunde unele rozatoare pe care nu le doresti pe proprietatea ta.
Rozatoarele se ascund foarte bine, iar de aceea este important sa inveti cum sa recunoasteti semnele care dezvaluie prezenta soarecilor in gradina dar si cum sa scapi de ei.
Unde stau soarecii in gradina?
Gradinile reprezinta un loc preferat de catre rozatoare sa se adune si chiar sa se stabileasca. Indiferent de marimea gradinii, aceasta poate fi o locatie excelenta pentru rozatoare. Dezavantajul este ca rozatoarele pot provoca o serie de distrugeri si daune in curte. Au la dispozitie foarte multe alimente si deseuri, care reprezinta o sursa excelente de hrana.
De asemenea, compostul pregatit poate fi la randul sau privit ca pe un banchet de catre soarecii. Iar gradina le ofera o multime de locuri in care se pot ascunde. Tufisurile, mobilierul de gradina, gramezile de iarba, de frunze sau de alte resturi vegetale, butoaiele, halele si chiar serele, sunt toate locuri ideale pentru soareci.
Exista multe capcane anti-soareci, insa nu toate au un randament foarte bun, iar unele dintre ele se dovedesc a fi chiar periculoase.
Tipuri de rozatoare de gradina
Exista mai multe tipuri de rozatoare care pot patrunde in gradina ta. Iata care sunt cele mai comune:
- Sobolanul brun;
- Soarecele de casa;
- Cartita.
Semnele care iti arata ca ai rozatoare in gradina
Cu toate ca rozatoarele sunt experte in a se ascunde, poti gasi unele semne care le dezvaluie prezenta. Acestea sunt, de obicei, nocturne insa este posibil sa le poti observa uneori chiar si in timpul zilei, mai ales daca au nevoie de hrana.
Ar trebui sa acorzi o atentie deosebite locurilor cu deseuri din gradina, precum cosurile de gunoi, cutiile cu compost dar si stivele cu lemn de foc. Aici ar putea aparea zone roase sau chiar diferite materiale maruntite. In cazul in care activitatea este foarte mare, s-ar putea sa mai observi si urme ale soarecilor, deoarece acestia folosesc aceleasi rute de la cuib catre zona cu alimente.
Daune cauzate de rozatoare in gradina
Nimeni nu vrea sa vada rozatoare in gradina lor. Rozatoarele sunt purtatori notorii si raspanditori ai bolilor. Raztoarele pot, de asemenea, sa faca multe daune fizice gradinii tale. Sapaturile lor pot provoca gauri si suprafete denivelate in gradina ta. Gardurile de lemn pot avea, de asemenea, foarte mult de suferit din cauza rozatoarelor.
Conductele si furtunurile pot fi si ele deteriorate de catre rozatoare, iar pericolul este si mai mare atunci cand rozatoarele afecteaza firele electrice sau conductele de apa. Rozatoarele iti mai pot deteriora si masina, in timp ce depozitele de cereale pot fi pagubite, la randul lor, de catre rozatoare. Iar lista poate continua la nesfarsit.
Cum sa tii rozatoarele departe de gradina ta
Pentru a preveni activitatea rozatoarelor in gradina ta, ar trebui inainte de toate sa le blochezi accesul la magazii si la anexele in care depozitezi alimente. Soarecii pot intra prin gauri mici, asa ca acestea ar trebui sa fie astupate. Totodata, pastrand gradina curata si ordonata vei reusi sa previi aparitia rozatoarelor. Un aparat anti rozatoare se poate dovedi, la randul sau, de mare ajutor in incercarea de a tine soarecii departe.
Deseurile alimentare de uz caznic ar trebui acoperite, astfel incat soarecii sa nu poata avea acces la el. Iar pungile cu gunoi ar trebui, de asemenea, tinute cat mai departe de gradina ta.
Tinand cont de toate aceste reguli, vei reusi sa ai o gradina curata si fara rozatoare.