Rețetele compensate sunt o bună modalitate de a beneficia de un discount la medicamentele scumpe, dar de care aveți neapărată nevoie. Ele vă ajută să vă achiziționați produsul pentru afecțiunile dumneavoastră de la farmacie.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a obține o astfel de rețetă compensată este să vă prezentați la medicul de familie. Acesta vă va consulta, va pune un diagnostic și, în cele din urmă, e posibil să vă dea o rețetă compensată cu reducere sau chiar gratuitate la medicamentul sau medicamentele de care aveți nevoie.
În situația în care medicul dumneavoastră de familie este depășit de situație sau nu are nivelul de competență necesară pentru a pune un diagnostic, el vă va trimite la un medic specialist. Respectivul va realiza o serie de investigații de specialitate și va fi în măsură să vă ofere o rețetă compensată sau va scrie o scrisoare medicală prin intermediul căreia doctorul de familie vă va elibera ulterior rețeta compensată.
Trebuie, de asemenea, să avem în vedere faptul că nu pacientul prescrie medicamentele pe care trebuie să le ia, ci doctorul, întrucât el este singurul autorizat să facă acest lucru, în urma unui diagnostic pus pe bază consultului și a investigațiilor de specialitate.
Medicamentele din rețeta compensată pot fi prescrise pentru perioade de timp diferite, în funcție de afecțiunile pe care trebuie să le trateze. În afecțiunile acute, medicamentele sunt prescrise pe o perioadă de 3-5 zile și de până la 8-10 zile în afecțiunile subacute.
Pentru bolnavii de afecțiuni cronice, rețetele compensate pot cuprinde medicamente prescrise pe 30 de zile, sau chiar 60 de zile în cazul pacienților ce au diagnosticul de diabet zaharat. Medicii care externează pacienți pot, de asemenea, să emită retete compensate. Medicamentele cuprinse aici au o prescripție maximă de 30 de zile.
Aceste perioade sunt justificate prin faptul că pentru a primi medicamente suplimentare, pacientul trebuie să revină la doctor pentru a fi consultat, în vederea observării evoluției afecțiunii și a tratamentului. În unele cazuri, medicul poate decide dacă se va continua administrarea medicamentului sau medicamentelor în cauză.
În ceea ce privește valabilitatea rețetelor compensate (cât de repede pot fi folosite la o farmacie), aceasta diferă în funcție de tipul afecțiunilor. Pentru cazurile cronice, ea poate fi valabilă maximum de 30 de zile. În bolile acute și subacute aceasta este valabilă în mediul urban numai în primele 24 de ore de la prescriere, iar în mediul rural 48 de ore.