Ce este astigmatismul?

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este o afectiune comuna in care corneea sau lentila este neregulata. Acest lucru face ca lumina care intra in ochi sa fie impartita in mai multe zone, provocand vedere incetosata atunci cand priviti obiecte atat de aproape cat si de departe.

O perspectiva asupra astigmatismului

Astigmatismul face parte dintr-un grup de afectiuni oculare cunoscute sub numele de erori de refractie, alaturi de alte afectiuni cunoscute cum ar fi urmatoarele: miopie, hipermetropie si presbiopie.

Aceasta afectiune poate fi descrisa ca fiind corneal sau lenticular. Tipul corneei este cel mai des intalnit dintre cele doua si inseamna pur si simplu ca corneea nu este perfect curbata. In mod similar, in cazul in care obiectivul dvs. este neregulat curbat, este denumit astigmatism lenticular.

In timp ce exista multe cauze diferite de astigmatism, cea mai comuna este ereditatea. Se va desfasura adesea in familie si va fi prezent la nastere, in curs de dezvoltare in timp ce varsta.

Simptomele astigmatismului

Adesea, intalnite in tandem cu miopie sau hipermetropie, cel mai frecvent simptom este vederea incetosata, dar puteti, de asemenea, sa experimentati:

  • Dureri de cap;
  • Squinting (pentru a focaliza pe text sau obiecte);
  • Tulburare de ochi (mai ales cand se concentreaza pentru perioade lungi de timp);

In cazul in care intampinati acele simptome de mai sus, este foarte important sa luati cat mai repede cu putinta legatura cu opticianul dvs., deoarece acesta ar putea fi legate de alta conditie.

Regular vs. Neregulat

Limitata la o singura zona a corneei sau a lentilei, astigmatismul regulat este de obicei corectat destul de usor. Este mai frecvent decat astigmatismul neregulat, unde corneea este neuniforma in mai multe zone si este cauzata, de obicei, de o leziune oculara sau de keratocon.

Cum se poate trata aceasta afectiune?

Astigmatismul regulat poate fi corectat cu ochelari, iar aici puteti opta pentru rame ochelari de vedere Polar; sau cu lentile de contact, iar in unele cazuri, chirurgie cu ochi laser. Lentilele functioneaza prin indoirea luminilor de intrare (pentru a compensa eroarea de refractie de baza), permitand imaginile sa fie proiectate corespunzator pe retina.

Astigmatismul neregulat poate fi corectat numai cu lentile cu permeabilitate la gaze (RGP). Ele sunt mai groase decat lentilele de contact moi si stabilitatea lor ofera o forma rotunda peste cornee care permite luminii care intra in ochi sa se focalizeze corect. Lentilele moi pot fi purtate sub un obiectiv RGP pentru a creste confortul.

Contacte torice

Lentilele de contact care astigmatism corect sunt cunoscute sub numele de “toric” si vor avea urmatoarele specificatii:

  • Sfera – o cifra +/- care indica daca sunteti miopic sau hiperpic;
  • Cilindru – o masura a modului in care se formeaza corneea plat sau neregulata;
  • Axa – unde pe cornee este localizat astigmatismul.

Reteta dvs. va arata in felul urmator:

-1,00 (sfera) / -1,25 (cilindru) x 90 (axa).

Asadar, acestea sunt in mare parte cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste aceasta afectiune care afecteaza sanatatea ochilor pentru foarte multe persoane.

Leave a reply