Cateva sfaturi pentru viitorii chiriasi

Cateva sfaturi pentru viitorii chiriasi

In fiecare an, inainte de inceperea anului universitar, marile orase devin si mai aglomerate decat de obicei. Febra cautarilor de chirii e in toi, cererea e foarte crescuta si adesea preturile explodeaza in aceasta perioada. Daca esti si tu in situatia in care vanezi anunturile de apartamente de inchiriat Iasi, Bucuresti, Cluj Napoca sau oricare alt oras, citeste in continuare.

Locuiesti de ceva vreme in chirie si iti este destul de greu sa te muti? Afla ca e posibil sa gasesti oferte mult mai bune, chiar daca te-ai obisnuit si acomodat cu apartamentul in care stai deja de cativa ani de zile. Inainte de a alege insa o noua chirie, iti ofer cateva sfaturi ce te vor ajuta sa gasesti varianta cea mai avantajoasa pentru tine.

• Informeaza-te!

Incepe cautarile cu cel putin cu o luna inainte de a te muta, chiar o luna si jumatate. Doar asa vei reusi sa gasesti cea mai buna oferta de pe piata. Studiaza preturile, verifica anunturile de inchiriere si tine-te la curent tot timpul cu noutatile. Sunt si platforme online ce te pot ajuta in acest sens.

Spre exemplu, daca esti student/studenta si cauti apartamente de inchiriat Iasi, portalul compariimobiliare.ro iti poate fi de un real ajutor. Acolo sunt prezentate detaliat informatii cu privire la preturi, dotari, utilitati la apartamentele de inchiriat in diverse zone ale Iasiului. Acelasi lucru se aplica si pentru alte mari orase ale tarii, pentru care poti gasi anunturi si oferte avantajoase.

• De ce difera atat de mult preturile la chirii?

Probabil foarte multi isi pun aceasta intrebare. Conteaza in acest caz zona in care se afla apartamentul, suprafata utila, numarul camerelor, dar si starea (daca este sau nu mobilat). Uneori este insa vorba si despre pretentii exagerate din partea proprietarilor, motiv pentru care iti recomand inca o data sa te informezi.

• Incheie un contract de inchiriere!

Nu vrei sa te trezesti cu suprize, nu-i asa? Asigura-te ca semnezi un contract de inchiriere, in care vei stabili clar impreuna cu proprietarul cateva clauze. Personal mi se par mult mai de incredere acei proprietari care nu accepta sa inchirieze decat in baza unui contract.

Ce stabilesti prin respectivul contract? Iti dau cateva exemple: suma de plata, data la care vei plati, eventualele defectiuni aparute si cine se va ocupa de reparatii etc. Probabil cele mai importante detalii sunt insa stabilirea vizitelor din partea proprietarului si preavizul.

Ca “supliment” la ideea de informare de la primul punct, incearca de asemenea sa afli ce vecini vei avea, cat de sigura este zona in care urmeaza sa inchiriezi si cat de mari sunt cheltuielile lunare cu intretinerea si utilitatile.

Nimeni nu isi doreste sa aiba vecini prea galagiosi sau cu uz prea fin, sa se gandeasca de doua ori inainte de a iesi dupa o anumita ora sau sa plateasca enorm de mult la intretinere.

Indiferent daca vei alege un apartament de inchiriat intr-un cartier mai vechi sau intr-un ansamblu rezidential nou, fii atent la toate aceste detalii si asigura-te ca alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine. Pana la urma, vei sta o perioada indelungata, poate un an sau mai multi, deci trebuie sa fie ceva pe gustul tau.

Leave a reply