Probabil ai auzit si tu despre astfel de cazuri, in care un anumit creditor sau organe competente sechestreaza bunurile unei persoane. In cazul sechestrului asigurator, aici este vorba despre sechestrul bunurilor mobile si/sau imobile ale datornicului sau a unei parti terte, in scopul valorificarii acestora in momentul in care creditorul obtine un ordin executoriu. In esenta, daca ai datorii catre un creditor, acesta va initia procedura de executare silita pentru a recupera sumele datorate si/sau posibile obiecte pe care le retii.
Sa luam spre exemplu o banca, aceasta inaintand o cerere de executare silita unui judecator. In urma sechestrului, tu nu vei mai avea acces la bunurile acelea. Dar acest lucru se poate contesta in instanta cu ajutorul unui avocat Turda profesionist sau din alt oras, apeland la contestatia la executare.
Procedura de sechestru pe bunuri
Prima data va avea loc identificarea bunurilor si sechestrarea lor, apoi valorificarea acestor bunuri ce au fost supuse urmaririi, iar in final se va distribui suma obtinuta in urma valorificarii acestora. In prima faza, judecatorul ii pune la dispozitie debitorului o zi, emitand o somatie, prin care il anunta ca trebuie sa plateasca datoriile catre creditor.
Daca in decurs de o zi nu este platita datoria, se recurge la identificarea bunurilor detinute, dupa care executorul se va deplasa la fata locului, fara a anunta in prealabil, si va sechestra bunurile.
Chiar daca sustii ca unele bunuri nu sunt ale tale, dar nu ai probe, ele tot vor fi sechestrate, insa se va nota acest lucru in procesul verbal. Totusi, este important sa stii ca executorului nu ii este permis sa patrunda in proprietatea detinuta de debitor, decat daca are o autorizatie in acest scop. Deci, daca apare la usa case tale, cere-i neaparat aceasta autorizatie. Dupa acest lucru, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa apelezi la un avocat in Cluj.
Cum poti impiedica aplicarea unui sechestru
Este vital sa colaborezi cu un avocat penal Cluj profesionist, care are experienta in mai multe ramuri ale dreptului, inclusiv cel civil. Daca tu nu iti cunosti drepturile, in ceea ce priveste drept civil avocat Cluj, acesta va fi ideal in aceasta situatie si va sti exact cum sa te indrume. Sunt doua cazuri cand se poate impiedica sechestrul:
- platesti creanta si cheltuielile executarii creditorului.
- depui cu afectatiunea speciala ce este prevazuta in art. 721 alin. (1) din Codul de procedura civila, predand executorului recipisa de consemnare. Judecatorul iti va preda o dovada de primire a acesteia, o va constata intr-un proces-verbal, iar daca tu ca debitor nu ai facut contestatia judecatorul va opri urmarirea sau va ridica sechestrul.
Procesul verbal de sechestru trebuie sa contina mai multe informatii conform art. 744 al Codului de procedura civila. In astfel de cazuri este bine sa te lasi pe mana unui avocat penal Cluj determinat sa iti aduca rezultatul favorabil cazului tau. Nu este cazul sa te panichezi, ci sa realizezi ca doar colaborand cu un avocat poti obtine solutia in cazul sechestrului, iar parteneriatul trebuie sa fie bazat pe incredere reciproca.