Patutul este una dintre cele mai importante piese de mobilier pe care parintii le achizitioneaza pentru copilul lor. Practic, acesta reprezinta locul in care copilul isi va petrece cea mai mare parte din timp, mai ales in primele luni din viata. Tot in acest spatiu micutul poate fi lasat nesupravegheat, desigur, dupa ce in prelabil te-ai asigurat ca patutul este suficient de sigur pentru asta.
Ce tip de patut poti sa alegi pentru cel mai tanar membru al familiei tale?
Inainte sa pornesti la cumparaturi, decide-te ce fel de patut vrei. Pe piata exista mai multe modele, de accea este bine sa stii de la bun inceput ce vrei sa achizitionezi. Asadar, exista patutul clasic, din lemn, patutul pliabil, patutul transformabil si cel de tip baldachin.
Prima varianta de patut, adica din lemn, este cel comun, cunoscut intregului public. El se recunoaste dupa acei pereti laterali detasabili sau nu si zabrele de lemn. Unele sunt fixe, in timp ce alte modele sunt gandite sub forma unui leagan. Practic, aspectuos si confortabil – asa se descrie un patut bebe lemn.
Patuturile pliabile se recunosc usor dupa scheletul metalic imbracat in husa din material textil. Oricat de putin spatiu ai avea la dispozitie, este imposibil sa nu gasesti un loc in care sa il depozitezi. Majoritatea modelelor se pot tranforma in tarcuri de joaca, doar prin simpla indepartare a cosului de dormit. Avantajul acestui model este reprezentat de masuta pentru infasat, cu care este prevazuta majoritatea patuturilor din lemn. Copiii adora acest patut insa alegerea ramane la tine.
Daca vezi in patut o adevarata investitie, atunci modelul transformabil este cel mai potrivit pentru tine. De regula, acesta se foloseste pana la varsta de 3 ani, insa exista anumite patuturi care permit copilului sa doarma in el chiar si dupa ce a depasit aceasta varsta. Uneori, este posibil chiar si pana la adolescenta. Desigur, pretul este ceva mai ridicat, insa daca faci un calcul estimativ ajungi la concluzia ca achizitionarea unui astfel de patut merita pe deplin.
Patutul de tip baldachin nu se diferentiaza prea mult de celelalte. Diferenta este mai mult de ordin estetic, intrucat aspectul de baldachin ii creeaza micutului un sentiment profund de intimitate, pentru o odihna de calitate.
La ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi patutul pentru bebe?
Desi pentru multi pretul este criteriul principal de selectie, alegerea unui patut nu trebuie sa plece de la aceasta premisa. Siguranta copilului este prioritara la acest capitol. Asta nu inseamna ca trebuie sa cheltui o avere pe un simplu patut, insa incearca sa te stabilesti un buget rezonabil pentru aceasta piesa indispensabila.
Dupa ce ai bifat aceasta etapa, trebuie sa te gandesti la locul unde il vei pozitiona, intrucat dimensiunile patutului sa coioncida cu spatiul pe care il ai la dispozitie. Peretii trebuie sa permita o buna circulatie a aerului, indiferent pentru tipul de patut pentru care ai optat. Marginile joaca un rol deosebit de important, avand in vedere ca piticii au tendinta sa muste din ele, atunci cand inaltimea le permite sa ajunga la ele. Poti avea in vedere in acest sens o protectie realizata dintr-un material moale.
In cazul in care cauti un patut bebe lemn, atunci asigura-te ca macar un perete este detasabil. Daca alegerea ta vizeaza unul pliabil, este important ca fermoarul sa fie lateral. Iti va fi mult mai usor sa ridici si sa pui copilul in el, atunci cand l-ai transformat in tarc.
Acum apare intrebarea fireasca, de unde cumperi patutul pentru bebe? Avand in vedere ca marea diversitate a firmelor care produc sau comercializeaza patuturi te poate pune in dificultate, recomandarea mea te trimite catre babytrend.ro. Gasesti acolo cam tot ce ai nevoie pentru camera copilului, inclusiv articole ce tin de joaca, masa, igiena, scoala si gradinita. Practic, te aprovizionezi cu tot ceea ce ai nevoie printr-o simpla vizita online.